петък, 20 април 2012 г.

In-Win представи екологични захранвания от линията GreenMe

През последните години много производители обръщат все повече внимание на проблемите със замърсяването на околната среда, като пускат специални продуктови линии с устройства, консумиращи минимални количества електроенергия. В една от днешните новини Ви запознахме със "зеления" графичен ускорител PowerColor! Green HD 7750 от серията Go! Green, а сега на ход е In-Win Development Inc, която представи подобна концепция, но на компютърни захранващи блокове.

Според нашите данни, производителят пуска линията от захранвания In-Win GreenMe, които ще са съвместими със стандартите ATX 12V V2.31 и EPS 12V 2.92. Като за начало, първите модели са с номинални мощности от 550 W, 650 W и 750W. Новите захранвания използват активна корекция на коефициента на мощност (Active PFC) и според разработчика ще разполагат с рейтинга за ефективност 80PLUS Bronze, съгласно който коефициентът на полезно действие няма да пада под 85%. Захранващите блокове Power In-Win GreenMe с номинални мощности от 650 W и 750 W ще получат по четири виртуални линии +12V и 25 А, а моделът с мощност 550 W ще разполага само с три линии и аналогичен ампераж.

Охлаждането на предстоящите устройства се осъществява от тих 120-милиметров вентилатор, чиято скорост на въртене варира в зависимост от натоварването. Нека да отбележим, че с всяко продадено захранване GreenMe, In-Win ще дарява по $ 1 на Световния фонд за защита на дивата природа (WWF), а опаковките на продуктите са направени от преработваем картон.

ASUS съобщи за готовността на нов ноутбук от N Series


ASUSTeK Computer продължава да разширява линията си N Series от преносими компютри, като днес съобщи за готовността на новия ноутбукK53TK-SX0A8, на базата на чипсет от AMD. Новият продукт включва в себе си 4-ядрен процесор AMD A8-3520M от семейството на Llano, който се характеризира с номинална работна честота от 1,60 GHz. APU съдържа в себе си интегрирано графично ядро Radeon HD 6620G, което работи в тандем с дискретната видеокарта Radeon HD 7670M с 2 GB памет VRAM. Лаптопът използва мобилния чипсет AMD A70M FCH и разполага с 8GB двуканална оперативна памет DDR3-1333 MHz.

15,6-инчовият ASUS K53TK-SX0A8 е с разделителна способност от 1366 x 768 пиксела, а обемът на дисковото пространство е 750 GB. За работа с оптични дискове е достъпно устройството DVD SuperMulti. Освен това, бъдещият собственик ще намери в този лаптоп адаптер WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 3.0, Gigabit Ethernet-мрежов контролер, мулти-форматен четец на карти памет SD/SDHC/MMC, 1,3-мегапикселова камера, един FireWire, по два порта USB 2.0 и USB 3.0, както и видео-изходите D-Sub и HDMI. Ноутбукът е с размери от 391 х 266 х 30,5 ~ 40,5 мм и тежи 2,7 кг, а батерията осигурява 4 часа автономна работа на устройството. Новият ноутбук идва с предварително инсталирана 64-битова версия на операционната система Windows 7 Home Premium, а цената му ще бъде около $ 970.

Видеокартата PowerColor Go! Green HD 7750 - подарък за любителите на тишината


Любителите на комфорта и тихата работа на персоналния компютър със сигурност ще се зарадват да узнаят, че PowerColor разработиха безшумна версия на графичния ускорител AMD Radeon HD 7750. Новият адаптер е базиран на 28-нанометровото ядро AMD Cape Verde Pro и получи търговското име PowerColor Go! Green HD 7750 и както може би се досещате, този продукт ще принадлежи към фирмената линия от екологични и икономични видеокарти Go! Green. Устройството е снабдено с 512 поточни процесора и е базирано на микроархитектурата Graphics Core Next (GCN). Освен това, Go! Green HD 7750 разполага с 32 текстурни и 16 растерни блока, 1024 MB памет от стандарт GDDR5, която е свързана с графичното ядро посредством 128-битова шина.


Пасивното охлаждане е с доста големи размери и заема два разширителни слота от дънната платка. Самата конструкция на охладителя се състои от масивен алуминиев радиатор, който е пробит от чифт медни топлинни тръби. Като част от захранващата подсистема са използвани полимерни кондензатори и MOSFET транзистори PowerPAK SO-8, а честотите на ядрото и паметта съответстват на референтните стойности - 800 и 4500 MHz.



На интерфейсния панел на видеокартата PowerColor Go! Green HD 7750 са налични видео-изходите DVI-I, HDMI и DisplayPort, а за цената на представения графичен ускорител все още няма информация.

Руснаците са на първо място в Европа по използване на интернет


57.8 милиона руснаци ползват интернет поне един път в месеца, което е 50 на сто от населението над 18 години, съобщи в. "Ведомости", позовавайки се на информация на фонда "Обществено мнение." За една година ръстът на аудиторията е 15 на сто.

Всеки ден в руската част на интернет влизат 44.3 милиона души, което е 38 процента от всички руснаци над 18 години. По информация на Euromonitor International и TNS за март 2012 г. 75 на сто от руснаците ползват интернет всеки ден, пише dnevnik.bg.

Така Русия е на първо място в Европа и шесто в света по използване на интернет. В топ 5 на страните по света влизат Китай, САЩ, Япония, Индия и Бразилия. При това проникването на интернет в Русия е значително по-малко от това в Западна Европа - 49% срещу 78 на сто средно за Европа.

От всички ползващи всеки ден интернет руснаци 99.7% посещават социалните мрежи, гласят данни на Comscore. Средно руският потребител прекарва 12.8 часа в социалните мрежи всеки месец, което е и най-високият показател в цял свят. Средно за света тази цифра е 5.9 часа.

Всеки пети потребител в Русия влиза в интернет всеки ден през мобилно устройство. Всеки втори използва смартфон, а всеки петнадесети таблет.

Пазарът на интернет реклама в Русия е нараснал през 2011 г. с 56 на сто до 42 млрд. рубли (над 2.1 млрд. лева). Двуцифрени увеличения има и на пазарите за уеб разработка и електронна търговия.

Станаха известин цените на предстоящите бюджетни Intel Sandy Bridge процесори


Най-вероятно си спомняте, че в близко бъдеще на американския пазар Intel планира да обнови бюджетната си линия от процесори под марките Pentium и Celeron, в основата на които ще се използва микроархитектурата Sandy Bridge. Според чуждестранни източници, на 3 юли тази година, чипмейкърът вместо втората вълна от Ivy Bridge процесори ще представи новите си десктоп чипове от семейството на Sandy Bridge: Celeron G540T, Celeron G550, Pentium G640, Pentium G640T, Pentium G860T и Pentium G870. По-рано публикувахмехарактеристиките на някои от тези нови продукти, но сега в интернет се появи информация за техните цени.

Най-достъпните от новите модели са Celeron G550 и G540T - тези двуядрени процесори разполагат с по 2 MB кеш от трето ниво L3 и ще се предлагат на цена от $ 52. G550 се характеризира с TDP от 65 вата и тактова честота от 2,6 GHz, а за G540T тези цифри са 35 вата и 2.1 GHz. Новите процесори ще заменят чиповете Celeron G540 и G530T.

Pentium процесорите вече са с два пъти повече кеш-памет от трето ниво и по-висока тактова честота, а цените им разбира се също са по-високи. Pentium G640 и G640T се предлагат от производителя на цена $ 64, а в официалния списък с цените, моделите G860T и G870 се предлагат за $ 75 и $ 86. Характеристиките на всички нови продукти са изброени в таблицата по-долу.

Dell оборудваха три лаптопа Alienware с нови графични процесори

Dell обновиха три модела лаптопи от геймърската серия Alienware с нови графични процесори. Въпросните модели са M14x, M17x и М18х, които сега ще работят с последното поколение процесори на Nvidia и AMD. Въпреки че това е хубава новина за геймърите, малко странно е, че Dell са решили да обновят само графичните процесори на тези лаптопи след като до няколко седмици на пазара ще се появи и последното поколение централни процесори на Intel - Ivy Bridge.

Следователно, засега трите лаптопа ще продължат да работят с процесори Sandy Bridge. Dell не са споменали никъде, обаче, че не възнамеряват да обновят и централните процесори след 29 април, когато, според слуховете, производителите на компютри ще получат Ivy Bridge, така че най-добрият съвет за заинтересованите потребители е просто да изчакат с покупката на геймърски лаптоп дотогава.

Все пак, тези, които нямат против Sandy Bridge и са решени да си купят един от трите модела сега, трябва да знаят, че ще имат избор на графичен процесор между новата серия 600 на Nvidia и последните модели на AMD. Освен графичния процесор, обаче, в лаптопите има и още няколко нововъведения - специален чип на име Creative Sound Blaster, който обещава усъвършенстване на звука, както и троен HDD с mSATA слот или двоен за модела M14х.

Интересното е, че един от най-важните геймърски лаптопи от серията на Dell - 11-инчовият M11x - е пропуснат тук. Преди две години това беше най-купуваният модел от Alienware. Изглежда, обаче, той няма да бъде обновяван повече в бъдеще.

AMD скоро ще пуснат новите Trinity и Brazos 2.0 чипове


AMD съобщиха, че доставките на следващото поколениеTrinity чипове вече са започнали и се очаква първите продукти, базирани на тях да се появят скоро. Очаква се и продукти сBrazos 2.0 чипове да бъдат пуснати скоро, тъй като те са достъпни за производителите на оригинално оборудване от първата четвъртина на годината.

Все още няма информация за точните дати на пускане на новите чипове, но AMD твърдят, че те скоро ще бъдат достъпни по целия свят. Предвид факта, че AMD възнамеряват да представят чиповете през настоящата четвъртина и това, че производителите на оригинално оборудване вече имат достъп до тях, те би трябвало да бъдат пуснати до няколко седмици.

Информацията за производителността на чиповете вече е известна, а едно от предимствата им, освен достъпните цени, на които ще се продават, са ниските им напрежения, тъй като те ще бъдат с 18W и 25W TDP. Новите чипове са предназначени за ултра-тънки ноутбукове и въпреки, че не са производителни, колкото Intel Ivy Bridge, могат да допринесат за създаването на евтини ултра-тънки устройства със сравнително висока производителност, особено като графика. Например Trinity-базиран ултра-тънък ноутбук, струващ $500 е доста добра сделка.

Ikea представиха първата си система за домашно кино


Ikea вече са се утвърдили като едни от най-големите производители на мебели в света. Сега те са готови да опитат и нещо ново. Тази есен пет европейски страни ще получат първите системи за домашно кино производство на шведската компания. Системата Uppleva ще се появи първоначално във Франция, Швеция, Италия, Испания и Полша, а до пролетта на 2013 година ще бъде представена и във всички останали страни, където Ikea имат магазини.

Uppleva, всъщност, не е просто система за домашно кино. Тя съдържа LED телевизор, озвучителна система, Wi-Fi и други полезни екстри. Най-интересното, обаче, е, че системата е направена така, че да се интегрира директно в голяма част от мебелите за дома, които Ikea предлагат в магазините си. Името на системата "Uppleve" означава "преживяване" и тъкмо това е целта на компанията - да превърне гледането на филми или слушането на музика в дома в нещо повече.

Телевизорът, който е произведен от китайската компания TCL, ще се предлага в различни размери. Медийният плейър към него ще поддържа DivX HD файлове, а в допълнение към него, разбира се, ще има и DVD/Blu-ray плейър. Основната част на системата е направена така, че да прикрива всички кабели и може да се поръча в няколко цвята. В нея са интегрирани и тонколоните.

Системата има четири HDMI порта, два USB 2.0 порта и използва специално създадена за нея операционна система. Всички компоненти в нея се управляват само с едно дистанционно. Според размерите на телевизора и добавянето на функции цената на системата ще варира, но основният модел ще се продава за около 600 британски лири. Ikea осигуряват и гаранция от пет години.

Ivy Bridge ноутбука ASUS G55VW-DS71 е достъпен за предварителни поръчки


Без да чака официалното пускане на 22-нанометровите Intel Ivy Bridge процесори, един от чуждестранните онлайн магазини започна приемането на предварителни поръчки за ноутбука ASUS G55VW-DS71, в основата на който се използва чипа Core i7-3610M. Освен новия си Intel Core процесор от трето поколение, продуктът на тайванския разработчик разполага с 15.6-инчов екран с номинална разделителна способност от 1920 x 1080 пиксела и светодиодна подсветка. Обемът на RAM-та в новия представител на геймърската линия Republic of Gamers може да достигне до 16 GB, а обемът на паметта за съхранение на информация в твърдия диск или SSD все още не е уточнен. Що се касае до графичната подсистема, то за обработката на сложни и ресурсоемки приложения се грижи мобилният ускорител NVIDIA GeForce GTX 660M с 2 GB вградена памет.

Заслужава да се отбележи, че лаптопът ASUS G55VW-DS71 включва и един Gigabit Ethernet-мрежов контролер, Wi-Fi-адаптер (802.11 b/g/n), модул Bluetooth 4.0, мултиформатен четец на карти памет "8-в-1", 2-мегапикселова камера, видео-изходи HDMI, както и портове Thunderbolt и USB 3.0. Времето за автономна работа се определя от 8-клетъчна батерията с капацитет 5200 мАч. Лаптопът работи под управлението на операционната система Windows 7 (Home Premium или Ultimate), а първоначалната му цена ще бъде $ 1475.

Intel пуснаха нови SSD устройства


Intel пуснаха серията 330 SSD устройства, базирани на SandForce контролер. Те са със скорости на четене и запис съответно 500MB/s и 450MB/s. Компанията е променила плановете си, тъй като първоначално възнамеряваше да започне продажбите на тези устройства през май. Устройствата са създадени по 25nm технологичен процес на разработка и са MLC-базирани. Те се предлагат в 60GB, 120GB и 180GB варианти.

Intel възнамеряват да пуснат и новата 20nm MLC-базирана серия Jay Crest 300 до края на годината. Засега няма информация за капацитетите на дисковете от тази серия, но тъй като са предназначени за конфигурации от нисък клас, предполага се, че ще има 60GB, 120GB и вероятно поне един по-обемист вариант. Устройствата са 2.5-инчови и поддържат SATA 6Gb/s.

Това няма да е единствената нова серия от SSD устройства, тъй като компанията възнамерява да пусне и 25nm MLC-базирана Oak Crest, която поддържа SATA 6Gb/s и mSATA. Тези устройства ще наследят сериите 310 и 311, както и наскоро пуснатата 313, която поддържа mSATA и SATA 3Gb/s. Новата серия се очаква да бъде пусната през последната четвъртина на 2012.