неделя, 29 април 2012 г.

Ревю на евтиния и качествен Archos 80 G9 Turbo ICS


Archos пусна G9 серията си от таблети през октомври миналата година, но от тогава на пазара се появиха и Turbo версии с Android 4.0.3Archos 80 G9 Turbo ICS заслужава да бъде разгледан отблизо, защото е качествен като модел и съвсем правилно оценен. Но освен цената от 249$, нека разгледаме и други основни компоненти:

Дизайн

Веднага щом извадите таблета от кутията ще забележите, че в таблета е пестено откъм блясък - голяма част от корпуса е направена от пластмаса. Като цяло изглежда стабилен, но с размерите и вида си прилича на среднобюджетен модел. Трябва да се обърне внимание на стойката в задната част, която върши чудесна работа и приляга чудесно когато се прибере. Там е разположено и предградие с USB слот. Той не е за траснфер на информация, а по-скоро за 3G флашка. Това рядко се вижда при таблетите и е наистина удобно, защото дава възможност на потребителите да решат какъв начин за свързване с интернет да ползват. Още една изключително удобна спецификация е microUSB порта за зареждане, което улеснява живота при пътувания. Също има и mini HDMI порт за свързване с големи екрани.


Със своите 11.7 мм дебелина, таблета не е най-тънкия на пазара. Средното ниво е 8-9 мм, така че дори не е близо, но това не затруднява работата с него. Теглото му е 465 грама, което също е малко повече от необходимото, но както бе споменато, това не е модел за показ, а за работа. В крайна сметка, не вярвам някой да се влюби във външния вид на G9 80, но модела е удобен за работа.

Техника

Екрана на таблета е 8-инчов LCD с резолюция 1024 х 768, процесора е двуядрен OMAP4, работещ на тактова честота от 1.5 GHz. Работи с 1 GB RAM, твърд диск от 8 или 16 GB, 720p камера (предно разположена), microSDслот за до 32 GB памет, mini HDMI, GPS, Bluetooth и Wi-Fi. Има и други възможности - не-Turbo версии с двуядрен 1 GHz процесор (без ICS) или Turbo с двуядрен 1.2 GHz процесор и твърд диск с 250 GB памет. Модела, който е обект на това ревю, е с 8 GB памет, а трябва да се отбележи, че има версии с екран от 10.1 инча, наречени G9 101. Ще получите само един говорител, а не стерео звук, но дори сам, той се представя на ниво.



Батерия

Според производителя, батерията трябва да издържа 7 часа гледане на видео или 10 часа сърфиране в интернет. Реалните резултати са много близки до посочените 7 часа, което трябва да задоволява повечето потребители. Разбира се, трябва да се отбележи, че Samsung Galaxy Tab 7.7 издържа до около 10.

Софтуер

Таблета идва директно с ICS, така че системата и частите трябва да са синхронизирани чудесно за работа. Интерфейса не е сериозно променян, но от Archos са добавили някои от техните приложения за музика и видео, които са много удобни. Музикалното приложение позволява да разглеждате наведнъж и свободно цялата си музикална колекция, а това за видео може да пусне клип във всеки формат, който поискате. Все пак, преди да започне да разработва таблети с Android, френската компания се занимаваше основно с музикални и видео плейъри.

Камера

От Archos са се сетили, че потребителите нямат огромна нужда от задноразположена камера и една висококачествена отпред върши страхотна работа. Тя е 2 MP и е доставя достатъчно добра картина при видео разговори.

Извод

Официалните разпространите ли на Archos G9 80 Turbo ICS в България го предлагат за около 500 лева, но и предлаганите версии са от по-нисък клас. Все пак, този таблет би трябвало да е по-добрият избор от Amazon Kindle Fire, но остава въпроса дали е по-добър от Samsung Galaxy Tab 2 7.0, който определено изглежда по-добре и идва от компания с по-добра репутация. В крайна сметка, ако Ви трябва нещо евтино, което да върши работа - Archos.