понеделник, 23 април 2012 г.

Новият Call of Duty ще бъде представен на 1 май



Activision се трудят наистина здраво, за да могат всяка година да зарадват почитателите и хейтърите на франчайза Call of Duty с нови 4-5 часа вълнуващ геймплей. Затова на 1 май – Денят на труда, предстои “световна премиера” на следващата игра от поредицата за съвременни военни конфликти. Activision ъпдейтнаха сайта на играта с новината и спекулациите веднага започнаха. Бдителни фенове забелязаха, например, че новото лого има доста милитъри вид за разлика от друг път, което натежава в полза на аргумента, че новият Call of Duty все пак няма да е “Black Ops 2”, а ще донесе значима промяна в забуксувалия сценарий. Съдейки по маркетинговите материали, получени от западните ни колеги от Kotaku, ще можете да направите предварителна поръчка за играта още в деня след премиерата й – 2 май. Остава да чакаме подробностите за новите приключения на Агент/Сержант/Капитан/Майор/Полковник/Товарищ със затаен дъх...

ASUS Transformer Pad: официална премиера

Таблетът ASUS Transformer Pad беше показан за първи път в рамките MWC 2012, а сега вече е факт и неговата официална премиера. Устройството се предлага се в три цвята и разполага с мобилна док-станция, която позволява превръщането му от таблет в ноутбук. В съчетание с докинг станцията батерията му издържа до 15 часа, а продуктивността му се увеличава с помощта на клавиатура full QWERTY, мултитъч тъчпад и USB/SD card портове. Процесорът на Transformer Pad е четириядрен NVIDIA Tegra 3, като устройството притежава аудио-технология ASUS SonicMaster и 8-мегапикселова камера с автофокус. Таблетът работи с последната версия на операционната система на Google - Android 4.0 Ice Cream Sandwich. 

Transformer Pad се предлага в три цветови разновидности - Royal Blue, Iceberg White и Torch Red и се отличава с концентричните кръгове, характерни за дзен-философията на дизайна при ZENBOOK и Transformer Pad Prime. Профилът му е тънък  9.9 мм и тежи  635 гр. 

Transformer Pad се захранва от четириядрен процесор NVIDIA Tegra 3 4-PLUS-1 с възможности за мултитаскинг и Full HD 1080p видео. Таблетът работи до 10 часа самостоятелно и до 15 в съчетание с мобилната станция. 

Transformer Pad притежава широк зрителен ъгъл от 178°, 1.2MP предна камера за видео разговори и 8-мегапикселова задна камера с автофокус (апертура F/2.2, 5-компонентен обектив, сензор със задно осветление, ефект за запазване и увеличаване на дълбочината и опция за намаляване на светлинния шум). 8-мегапикселовата камера поддържа и възможности за Full HD 1080p видео. 

Transformer Pad идва с вграденото приложение SuperNote за писане на бързи бележки, а Polaris Office осигурява на потребителите достъп до четене, създаване и промяна на документи от целия MS Office 97-07 пакет. Вътрешната памет на устройството е 32GB, а микро слотът и свободното пространство от 8GB дават повече възможности на потребителите за съхранение. 

Fujitsu представи лаптопите Lifebook AH532 и LH532


Компанията Fujitsu представи преносимите компютри Lifebook AH532 и LH532, оборудвани с дисплеи с диагонал съответно 15,6 и 14 инча.

И двата лаптопа са базирани на двуядрен процесор Intel Core i3-2350M с тактова честота 2,3 GHz. Обемът на оперативната памет в стандартната конфигурация на устройствата е 4 гигабайта.

Дисплеите на новите продукти имат резолюция 1366 x 768 пиксела, а за обработката на графиката отговаря интегриран видеоадаптер Intel. Преносимите компютри разполагат с уеб камера с поддръжка на видео с висока разделителна способност във формат 720p, безжични адаптери Bluetooth 4.0 и Wi-Fi, мултиформатен четец на карти и портове USB 3.0.

Моделът Lifebook AH532 е оборудван с твърд диск с капацитет 500 GB. Заявеното време за автономна работа на устройството с едно презареждане на акумулаторната батерия е до 7 часа. Другият модел - Lifebook LH532 - притежава твърд диск с капацитет 750 GB, а времето, през което той може да работи самостоятелно на батерия, е 6,5 часа.

Продуктите поддържат технологията Wireless Display (WiDi), която позволява предаване на изображение от лаптопа към телевизор с поддръжка на HD-картина чрез безжична връзка. За целта обаче е необходима специална телевизионна приставка, приемаща сигнала.


Обявената от производителя цена на преносимите компютри Lifebook AH532 и LH532 е съответно 550 и 600 щатски долара.

Intel вече изправени пред недостиг на процесорите Ivy Bridge


Новото поколение процесори на Intel - Ivy Bridge - дори още не е на пазара, но от Intel вече са изправени пред проблем с количествата им. Оказва се, че първата партида от централните процесори няма да може да отговори на заявените от производителите на компютри количества. Intel няма да бавят процесорите повече и ще ги пуснат на 20 април, както бяха обещали, но не всички ще успеят да се сдобият с тях.

През май и юни компанията ще пусне на пазара общо 13 процесора, сред които Core i7 3770K, Core i7-3770, Core i5-3570K и Core i3-3240, както и десет модела от сериите Core i5, Core i3 и Pentium. Що се отнася до процесорите за ноутбуци, първоначално ще бъдат пуснат само три четириядрени модела - Core i7-3920XM, Core i7-3820QM и Core i7-3720QM на цени за производителите, съответно, от $1,096, $568 и $378 за хиляда бройки.

Едва след края на май ще бъдат представени процесори за второто поколение ултрабуци, които всички така очакват. Сред тях ще са моделите Core i7-2677M, Core i7-2637M и Core i5-2557M на стойност $317, $289 и $250 за хиляда бройки.

Изглежда, обаче, недостигът на 28-нанометрови процесори е повлиял не само Intel, но и останалите производители. AMD очакват количествата им процесори от модела Radeon HD 7970, пуснат по-рано тази година, също да се окажат недостатъчни. Подобен проблем очакват анализаторите и при най-новата графична карта на Nvidia - GeForce GTX 680, пусната в края на март, макар че самата компания не дава индикация за недостатъни количества. В момента Nvidia усилено промотират процесора с цената му от $499.

Появиха се снимките на овърклокърския ускорител KFA2 GeForce GTX 680 HOF Edition


В Интернет се появиха първите снимки на графичния ускорител KFA2 GeForce GTX 680 Hall of Fame (HOF) Edition. Както знаете, под марката KFA2Galaxy предлага своите продукти на европейските купувачи и нека видим с какво този път известният разработчик е решил да ни изненада. Адаптерът вече е достъпен за предварителни поръчки в един от британските маркети на цена от £ 529.99 ($ 854). Новият графичен ускорител е с нереферентна бяла печатна платка, което най-вероятно ще се хареса на повечето потребители. В основата на адаптера се използва 28-нанометровото ядро NVIDIA GK104, достъпна е 2048 MB видео-памет от стандарт GDDR5, 1536 поточни процесора и 256-битов интерфейс на паметта. Експертите от KFA2 са форсирали ядрото в заводски условия до нивото от 1202 MHz (1267 MHz в Boost режим), а номиналната честота на паметта остава на препоръчителната стойност от NVIDIA - 6008 MHz.


Значителни подобрения са направени в захранващата подсистема на устройството, която е реализирана по схемата 8+2+2 - използвани са еднофазни дросели, танталови кондензатори и International Rectifier DirectFET. Управлението на VRM е поверено на контролера Galaxy GX31, а така също са налични и два 8-пинови захранващи конектора PCI-E Power. За охлаждането на елементите в адаптера е отговорна фирмена охладителна система, състояща се от голям алуминиев радиатор, няколко медни топлинни тръби и три 90 мм вентилатора с LED-подсветка. За включването на монитор към видеокартата са предвидени три порта DisplayPort и три mini-DisplayPort. Началото на продажбите на KFA2 GTX 680 HOF Edition е насрочено за 11 май тази година.



Представиха официално платката ASUS Sabertooth Z77 от серията TUF


Серията от дънни платки TUF (The Ultimate Force) на ASUSTeK Computer винаги е следена с голям интерес от напредналите потребители и ентусиасти, тъй като азиатският разработчик винаги ни е изненадвал с интересни нововъведения и оригинални решения. Наскоро официален статус получи дънната платка ASUS Sabertooth Z77 от тази линия, която първо беше показана на международното изложение CeBIT 2012 през март.
 


Представеният продукт е базиран на чипсет от Intel седма серия и още от момента на първата си поява почти нищо не се е променило по него. Цялата повърхност на печатната платка е покрита със специални охлаждащи пластини с възможност за инсталиране на два 40 мм вентилатора за максимално топлоотвеждане. Пълноразмерната черна печатна платка разполага със сокета LGA1155 за бъдещите 22-нанометрови Intel Ivy Bridge процесори и текущите Sandy Bridge, а захранващата подсистема е снабдена с два големи алуминиеви радиатора, свързани помежду си с топлинна тръба.



Освен това тук има място за използването на четири двуканални планки оперативна памет DDR3 с общ обем до 32 GB, достъпни са два слота PCI Express 3.0 x16 (x16 или dual x8), три PCI Express x1 и един PCI Express 2.0 x16 (x4 в черен цвят). За свързването на устройства за съхранение на информация са предвидени четири порта SATA 6 Gb/s и един SATA 3 Gb/s. На задния панел на платката са разположени следните конектори: 4х USB 2.0, 4х USB 3.0, 2х e-SATA, Optical S/PDIF, RJ-45, 6х mini-jack, HDMI, DisplayPort, както и бутон за възстановяване на BIOS.



Дънната платка ASUS Sabertooth Z77 е снабдена със стандартния за тази серия набор от технологии за овърклок, а цената и датата на продажбите източникът все още не е посочил.

Станаха известни цените на предстоящите бюджетни Intel Core i3 (Ivy Bridge) процесори


Както знаете, първият месец на това лято, американският чипмейкър Intel планира да пусне бюджетните 22-нанометрови Ivy Bridge процесори, които ще видим под марката Core i3 и които са предназначени за конструкторите на готови компютърни системи, малкия и среден бизнес. На клиентите ще бъдат предложени чиповете Core i3-3220, Core i3-3225 и Core i3-3240 на цени от €113 (US $149), €130 (US $172) и 132€ (US $172), а сега нека накратко разгледаме характеристиките на всеки от представените чипове.

Процесорът Core i3-3220 се характеризира с тактова честота от 3,30 GHz и ще замени сегашнияCore i3-2100. Моделът Core i3-3225 работи със същата скорост както е при първия чип, но тук присъства по-производителна интегрирана графика (HD 4000 спрямо HD 2500 в Core i3-3220). Най-възрастният от представените три процесора Core i3-3240 се характеризира с тактова честота от 3.40 GHz и този чип е с вградена видео подсистема HD 2500, както е в Core i3-3220. И трите чипа са с по две ядра, лишени са от поддръжка на автоматичен овърклок Turbo Boost, но разполагат с технологията за многопоточност Hyper Threading.

Shuttle представи barebone-системите SZ77R5 и SX79R5


Добре известният специалист в производството на Barebone-системи Shuttle Computer представи първия си продукт, на базата на чипсета Intel Z77 Express за Intel Core процесорите от трето поколение "Ivy Bridge" и още една система, базирана на Intel X79 с поддръжка на чиповете Core i7 "Sandy Bridge-E".


Първата система е с наименованието SZ77R5 и включва в себе си четири DDR3 DIMM слота с поддръжка до 32 GB двуканална оперативна памет DDR3-1600 MHz, по един конектор PCI-Express 3.0 x16, PCI-Express 2.0 x4 и mPCIe, по два порта SATA-III и SATA-II, е-SATA 3 Gb/s и mSATA, четири USB 3.0, Gigabit Ethernet мрежов контролер и 8-канален звук. Корпусът разполага с две 5,25-инчови отделения, едно 3,5-инчово за твърд диск, на предния панел са разположени портовете USB 3.0 и стандартните аудио жакове, а захранващият блок е с мощност 500-вата с рейтинг 80 PlusShuttle SZ77R5 е с размери от 332 х 216 х 198 мм, а цената от производителя е $ 465.



Barebone-системата с поддръжка на Sandy Bridge-E процесорите е с наименованието SX79R5 и е със същия корпус, като на SZ77R5. Тук са налични четири слота за четириканална оперативна памет DDR3-1600 с обем до 32 GB, два PCI-Express 3.0 x16 и един mPCIe. Освен това, в тази система са на разположение два порта SATA 6 Gb/s, два SATA 3Gb/s, един е-SATA 3 Gb/s и mSATA. В допълнение към всичко по-горе, системата предлага двоен Gigabit Ethernet мрежов контролер, 8-канално аудио, четири порта USB 3.0 и множество USB 2.0. Цената на SX79R5 е същата като наSZ77R5.

Antec анонсира подобрена версия на течното охлаждане Kühler H2O 920


Преди около година, Antec представи водното охлаждане за процесори, носещо търговското име Kühler H2O 920. Разработчикът днес анонсира модификация на този охладител, в наименованието на който е добавена буквата "е", което може да означава "enhanced" ("разширена" [производителност]). Според наличните данни, специалистите от Antec са използвали в конструкцията на новия продукт по-мощни вентилатори за обдухването на масива от алуминиеви ребра, което ще позволи използването на Kühler H2O 920 при охлаждането на "по-горещи" чипове.

Размерите на охладителя са останали без промяна - 70 х 70 х 25 мм, като в конструкцията е използвана медна полирана основа, а размерите на радиатора без двата вентилатора са 120 х 49 х 151 мм. Последните имат два по-агресивни профила за контрол на скоростта на въртене, като максималната може да достигне до 2400 об/мин, което позволява отстраняването на около 110 кубични фута въздух за минута (CFM). Охладителят разполага със специален сензор, с помощта на който чрез помощната програма може да се регулира скоростта на въртене. В комплекта на Kühler H2O 920e присъства набор от монтажни елементи, даващи възможност за инсталирането на охладителя в сокетите Intel LGA2011, LGA1155 и AMD AM3+ и FM1.

Представиха USB драйв с гласово разпознаване


От доста време насам на пазара се предлагат USB стикове с технология за разпознаване на пръстовите отпечатъци, която не позволява на никого друг освен на собственика на устройството да го използва. Една фирма на име Voicelok, обаче, твърди, че е създала първия USB драйв в света, който използва технология за гласово разпознаване на потребителя.

Драйвът, който има капацитет от 8GB, може да се използва едва след като потребителят издиктува паролата си за достъп. Според компанията-производител, технологията за разпознаване на гласа, вградена в устройството, може да различи дори най-малките честоти и нюанси на човешкия глас. Те са създали продукта специално за съхранение на важни и ценни данни като контакти, финансова информация, списъци с пароли и регистрационни данни и така нататък.

Хубавото е, че няма нужда да инсталираме какъвто и да било софтуер на компютъра си, за да ползваме устройството. То се поставя като всеки друг USB стик, но ни дава достъп до файловете ни едва след като "чуе" паролата. Устройството, все пак, предлага и два алтернативни начина за ползване - единият в случай на забравена парола, а вторият - ако случайно сме пипнали настинка, ларингит или друго заболяване, което се е отразило на гласа ни.

USB драйвът, чието пълно име е Voicelok Voice Authenticating USB Drive, струва около $50 и може да се поръча от онлайн магазини като този на Hammacher Schlemmer, например.

Zotac представиха мини компютъра ZBOX nano XS AD11 Plus


Zotac разшириха серията си мултимедийни мини компютри с модела ZBOX nano XS AD11 Plus. Моделът е изключително компактен с размерите си от 10,6 х 10,6 х 3,7 сантиметра и теглото си от едва 336 грама. Всъщност, захранващият адаптер, който се продава заедно с компютъра, има почти същите размери, поне що се отнася до дължина.

Компютърът поддържа всички видове връзки, които могат да ви потрябват. По предната и задната част на устройството са поставени два USB 3.0 порта в синьо, два USB 2.0 порта в жълто, комбиниран USB 2.0/eSATA порт, изход за аудио, вход за микрофон, слот за карта памет, RJ45 порт и изход за HDMI. Към модела се предлага и малка Wi-Fi антена, която се свързва през USB порт.

Както предишни модели от серията ZBOX, така и този тук се предлага без мишка или клавиатура. Най-доброто решение е да използвате безжични периферни устройства, свързани само към един USB порт, за можете да ползвате колкото се може повече от другите портове. Към компютъра, обаче, ще получите дистанционно устройство, с което можете да стартирате Windows Media Center и да избирате оттам съдържанието, което сте съхранили в компютъра си.

Говорейки за съхранение, компютърът разчита на SSD драйв с максимален капацитет от 64GB. Моделът работи с централен процесор AMD E-450 и графичен процесор AMD Radeon HD 6320 и има 2GB RAM. Компютърът скоро ще бъде пуснат по магазините на цена от 300 британски лири.