вторник, 24 април 2012 г.

Cooler Master пусна в продажба компютърния корпус за ентусиасти HAF XM


Cooler Master, производител на иновативни компютърни аксесоари за феновете на съвременните технологии, даде началото на продажбите на нов компютърен корпус за ентусиасти под иметоHAF XM (код на продукта RC922XM-KKN1). Шасито е във форм-фактор Mid Tower с размери от 579 х 252 х 530 мм и тегло - 10,5 кг. Моделът е изработен от стоманена ламарина и трайна пластмаса, а така също поддържа работа с дънни платки във форматите Micro-ATX, ATX и E-ATX

HAF XM е снабден с три 5,25-инчови външни, осем 3.5-инчови вътрешни (две с поддръжка на системата X-Dock) отделения за монтирането на носители на информация и девет разширителни слота за PCI-карти, като всички хардуерни компоненти могат да бъдат монтирани без използването на специални инструменти. Също така си струва да споменем и възможността за инсталиране на видеокарти с дължина на печатната платка до 354 мм /до 463 мм (посредством отстраняване на една от пластините за HDD) и процесорен охладител с височина до 196 мм.

За охлаждането на компонентите вътре в корпуса се грижи 200-мм фронтален вентилатор (може да бъде заменен от два 120-мм и 140-мм), като същевременно присъстват и отвори за допълнително монтиране на 140 мм на задната страна, 200 мм в горната част и 140 мм на страничния капак. На задния панел има три предварително пробити отверстия за прокарването на гумени тръби за водно охлаждане.

В предната част на кутията се намира I/O панелът с налични на него два порта USB 2.0 и USB 3.0, както и 3.5 мм аудио жакове.

Корпусът Cooler Master HAF XM се предлага на цена от $ 100.

Ноутбукът HP Pavilion dm4 с 22-нм процесор на Intel е забелязан да се продава


Както вече знаете, преди няколко часа се състоя официалния анонс на 22-нм Intel Ivy Bridge процесори. Сред представените нови чипове, преобладават решения за настолния сегмента, както и някои мобилни процесори, като моделът Core i7-3612QM. Днес стана известно, че е забелязан да се продава ноутбук, производство на Hewlett-Packard, със споменатия процесор в основата.

Лаптопът носи името HP Pavilion dm4, а пълното му наименование звучи, като HP Pavilion dm4-3110tx Beats Edition. Според източници от индустрията, в този момент, ноутбукът е бил забелязан да се продава на китайския пазар. За съжаление, източникът не уточнява това "на живо" ли е станало, т.е. през витрината на магазин, или е видян в списък с продукти за предварителни поръчки, тъй като първата вълна от преносими компютри, базирани на Intel Ivy Bridge, ще залее пазара това лятото. 

В основата на HP Pavilion dm4, както вече споменахме, лежи 4-ядрения процесор Intel Core i7-3612QM с тактова честота от 2.1 GHz. Лаптопът е оборудван с 14-инчов HD BrightView дисплей с разделителна способност от 1366 x 768 пиксела и LED подсветка на матрицата. Оперативната памет е с обем 4 GB, капацитетът на дисковото пространство - 750 GB. Освен това, ноутбукът на HP ще разполага с оптично устройство DVD, дискретна графична карта AMD Radeon HD 7570M с 1 GB видео-памет, уеб-камера 720p, клавиатура с осветени бутони, четец на пръстови отпечатъци, Wi-Fi и Bluetooth, HDMI изход и два порта USB 3.0.

Обявената цена за HP Pavilion dm4-3110tx Beats Edition е около $ 1080.

Inno3D работи над видеокартата GTX 680 iChill с охладител HerculeZ


По-рано този месец, имахме възможността да се запознаем с графичния ускорител Inno3D GeForce GTX 680 TwinFan, който се характеризира с нереферентен дизайн на охладителната си система и може да се похвали със заводски овърклок.
 


Днес в мрежата се появи информация за предстоящото пускане на адаптера GeForce GTX 680 iChillот същия производител, който ще носи кодовото име Ice Dragon и ще позволява персонализиране на охладителя и по-точно на неговата ефективност. Последният е наречен HerculeZ и дава възможност с лекота да се променя комбинацията от различните в него вентилатори. Смяната на местоположението им позволява на потребителите самостоятелно да регулират ефективността на въздушния поток. Възможността за лесно отстраняване на вентилаторите спомага и за по ефективното почистване на самия охладител, което също не е маловажно. Масивният алуминиев радиатор се състои от две секции с набор от 120 тънки пластини, които са пронизани от пет медни топлинни тръби, излизащи от контактна основа.

 


За съжаление, специалистите от Inno3D не уточняват честотните характеристики на адаптераGeForce GTX 680 iChill, но най-вероятно той също ще получи фабричен овърклок. Освен това, за цената и датата на пускането на ускорителя отново няма информация.

NOFAN подготвя пускането на медна версия на процесорния охладител CR-95С


През февруари миналата година, NOFAN представи оригинален процесорен охладител, носещ името CR-95С. Продуктът е с огромни размери и е подходящ за охлаждането на процесори, при което е напълно безшумен, поради липсата на вентилатори в неговата конструкция. Според разработчика, продуктът е способен да се справи с охлаждането на чипове с TDP до 95 вата.
 


Днес, за радост на любителите на тишината, специалистите от NOFAN представиха напълно медна модификация на този охладител, носещ името CR-95С, който също има впечатляващ външен вид, но и доста добър коефициент на топлоразсейване. Дизайнът на новия продукт, в сравнение с алуминиевата версия, не се е променил: конструкцията се състои от радиално подредени медни пластини, пронизани от две медни топлинни тръби, излизащи от масивна основа с бляскаво полирана контактна повърхност. NOFAN CR-95С има линейни размери от 180 х 180 х 148 мм с тегло от 1020 грама.

 


Според разработчика, новият продукт може да се справи с охлаждането на 100-ватови процесори. Цената на охладителя все още не е обявена, а пускането му в продажба се очаква в началото на юни.

Състоя се официалния анонс на 22-нанометровите Intel Ivy Bridge процесори


Имаме удоволствието да ви информираме, че Intel най-накрая официално анонсира третото поколение Core процесори, които са обединени от иметоIvy Bridge. Новите чипове от тази линия станаха първите решения, базирани на 22-нанометровия технологичен процес, в които производителя е използвал иновативните 3-D Tri-Gate транзистори, или триизмерни транзистори, благодарение на които е постигнат значителен ръст в производителността в сравнение с предишното 32-нанометрово поколение.


Според информацията от представителите на Intel, Ivy Bridge процесорите ще осигурят 20% увеличение на производителността в сравнение с тези от семейството Sandy Bridge, а потреблението им на електроенергия е намаляло с около 20%. Новите чипове се явяват логично продължение на предишните процесори с четири x86-64 ядра, с поддръжка на инструкциите AVX и ускорителите AES-NI, а за автоматичния овърклок на честотата е използвана технологията Turbo Boost, в резултат на което, потребителите ще получат една по-балансирана консумация на електроенергия. Освен това, новите процесори на Intel могат да се похвалят с подобрена интегрирана графика, поддържаща DirectX 11, а функцията QuickSync Video спомога за по-ефективното разпределение на потоците при работа с видео кодиране.



В първата вълна от новите чипове ще присъстват тринадесет модела Core i5 и Core i7, а двуядрените версии се очакват в края на пролетта. Първият модел от този релийз се нарича Core i7-3770K с честота от 3,5 GHz (3,9 GHz в Turbo режим), който е с отключени множители и е отличен избор за овърклокърите. Цената на 3770K е $330. С цена от $ 230 постепенно по рафтовете на магазините ще се появи чипа Core i5-3570K с тактова честота от 3,4 GHz и 3,8 GHz в Turbo режим. Освен това, като част от новите чипове ще се появят десктоп процесорите Core i5-3550, i5-3470, i5-3330, както и мобилните Core i7-3615QM, i7-3612QM, i7-3610QM.

Ще видим полузавършената версия на Windows 8 в началото на юни


Официалната дата, на която Microsoft ще представят новата си операционна система все още е неизвестна - колкото за нас, толкова, навярно, и за самата компания. Съвсем скоро, обаче, ще имаме шанса да видим как ще изглежда новата версия на платформата. Президентът на отдела по Windows в Microsoft обеща на пресконференция в Япония, че още през първата седмица на юни ще бъде представена "полузавършената" финална версия на операционната система.

Това ще е може би последното представяне на външния вид на Windows 8 преди същинското й пускане на пазара. Microsoft вече проведоха две подобни събития, като още през февруари те показаха как би трябвало да изглежда потребителската версия на платформата. Според повечето анализатори, Microsoft ще прекарат лятото в доусъвършенстване на операционната система и, в крайна сметка, тя ще излезе рано през есента.

Някои може би се възмущават от факта, че разработването на операционната система отнема на компанията толкова много време, но това със сигурност си има причина. Windows 8 не е просто заместник на Windows 7. С новата версия Microsoft не просто трябва да задържат влиянието си върху пазара за персонални компютри, но и да започнат битка с Apple в пазара за таблети - нещо, което досега не можаха да направят.

За Windows 8 знаем още, че ще бъде поддържана не само от компютри работещи с процесори на Intel и AMD, но и от таблети и преносими компютри, захранвани от не толкова мощни ARM процесори. Освен това, операционната система ще се предлага в по-малко версии, отколкото досега, включително във версия за потребители, за бизнеси, както и версия наречена Windows RT, която ще върви на гореспоменатите устройства с ARM процесори.

Немска компания пусна в продажба детски MP3 плейър от дърво


Почти всяко малко дете обича музиката, но в технологичните магазини можем да намерим много малко музикални устройства, създадени специално за тази категория потребители. Немската компания WINZKI GmbH & Co. KG се кани да промени това с най-новия си продукт Hörbert - MP3 плейър направен от дърво и предназначен само за малчугани.

Макар че прилича на играчка, устройството е напълно истинско и в него могат да се съхраняват както песни, така и аудио книги. Същинският MP3 плейър е вътре в дървената обвивка, където е и вграденият високоговорител. SD картата, която също се продава в комплект с устройството, може да съхрани до 140 минути аудио файлове. Плейърът черпи енергия от четири батерии тип АА, които издържат до 45 часа при нормално слушане.

Деветте разноцветни копчета на предната част на устройството служат за избор на списък с песни. За да "превърти" до следващата песен в съответния списък, детето трябва да натисне бутона още веднъж. Има и два отделни бутона за бързо превъртане и връщане обратно към предишна песен. В горната част на устройството са бутоните за включване и изключване и за регулиране на звука.

Към MP3 плейърът не могат да се добавят слушалки, което, разбира се, е замислено с оглед здравето на децата. Изготвянето на списъците с песни става на компютър (РС или Мас) с помощта на софтуер, който се продава заедно с плейъра. Цялото устройство тежи само 950 грама и се продава за €239.

НР, Dell и Asus разработват нови ултрабуци без оптично устройство


Анализаторите очакват, че малко по-късно тази година Apple ще интегрират вече появилите се на пазара процесори на Intel - Ivy Bridge - в ново поколение компютри MacBook, които няма да имат оптично устройство. Макар че компанията не е потвърдила това официално, конкурентите й са решени да не останат по назад. Говори се, че НР, Dell и Asus в момента разработват ноутбуци с 15-инчов или по-голям екран, които също нямат да имат оптично устройство.

Според слуховете, обаче, всички тези производители ще изчакат Apple да представят новите MacBook Pro. По непотвърдена информация това ще се случи още до края на това тримесечие. Компаниите ще изчакат да видят каква ще е реакцията на потребителите към новите ноутбуци и ако тя е по-скоро негативна, те ще оттеглят плановете си да произвеждат подобни продукти, твърдят още запознати.

Acer преди време също обмисляха да включат към по-големите си ноутбуци модели без оптично устройство, но изглежда да се отказали. Анализаторите посочват, че компанията най-вероятно също изчаква, за да види дали този нов дизайн ще представлява интерес за потребителите или не.

Премахването на оптичното устройство ще спести един милиметър от размерите на ноутбука и около $20 от цената му. Тъй като при традиционните ноутбуци, обаче, битката не се води за "един или два милиметра", а по-скоро за набора от добри спецификации, по-вероятно е моделите без оптични устройства да попаднат изцяло в категорията ултрабуци с 15-инчови или по-големи екрани.

Цената на AMD FX-8150 падна на 180 евро

Въпреки, че напоследък Intel привличат вниманието на потребителите, благодарение наIvy Bridge, наскоро се появи и добра новина заAMD.

Европейските търговци намалиха цената на осемядрения AMD FX-8150 от 219 евро на около 180 евро. Това наистина изглежда като много добра сделка, тъй като процесора е с честота 3.6GHz и сега струва колкото най-евтиния четириядрен Ivy Bridge на Intel или колкото Core i5 Sandy Bridge чип от среден клас.

За съжаление, изглежда, че AMD не са намалили цените на цялата си продуктова линия, а само тази на FX-8150, но все пак това може да е знак за нови намаления. Компанията все още не е обновила официалния си списък с цени и има вероятност да видим подобни намаления и на други процесори от серия FX или Llano.

Освен това, има само няколко седмици до пускането на Trinity, така че това вероятно не е най-подходящото време за купуване на Llano чип, тъй като в рамките на около един месец се очакват и намаления на Llano процесорите.

AMD представиха нова серия процесори на име London


AMD официално представиха нова серия от три графични процесора на име London. Трите процесора носят имена на три различни района в столицата на Великобритания - Radeon HD 7800M (Хийтроу), Radeon HD 7700M (Челси) и Radeon HD 7900M (Уимбълдън). 

Моделите съвсем скоро ще бъдат интегрирани в новото поколение ноутбуци с централни процесори Sandy Bridge и Ivy Bridge. По последни данни, тези ноутбуци ще се появят през следващите два - три месеца.

Новата серия графични процесори е базирана на архитектурата на AMD - Southern Islands (също като модела AMD Radeon HD 7970) и е създадена по 28-нанометров процес. И трите чипа поддържат технологиите Eyefinity, HD3D и HDMI 1.4a и са съвместими с DirectX 11.1. Отделно от това, и трите модела поддържат технология на компанията наречена Enduro, която намалява консумацията им на енергия до едва 1W, когато графичния процесор не се използва.

Най-мощният модел от серията - HD 7900 Уимбълдън е много подобен на друг процесор на AMD - Radeon HD 7870. Почти всичките им спецификации са напълно еднакви, като разликата е, че Уимбълдън използва 1,280 Graphics CoreNext и има 2GB GDDR5 памет.

MSI подготвя 10-инчовия таблет MS-N0J1 с Android


На сайта на Федералната комисия по комуникациите (FCC) се появи ново устройство, произведено от тайванската компания MSI. Става дума за таблет, получил продуктовото обозначение MS-N0J1. Имайки предвид факта, че продуктът е базиран на еднокристална платформа Rockchip RK2918, може да се предположи, че той ще бъде позициониран в долния ценови сегмент.

Оборудването на MS-N0J1 включва дисплей с диагонал 10 инча и резолюция 1024 х 768 пиксела, 1 гигабайт оперативна памет, 8 GB вградена флаш памет, безжични адаптери Bluetooth и Wi-Fi, слот за карти с памет във формат microSD, микрофон и стерео високоговорители. Списъкът на интерфейсните конектори на модела е представен от два порта Mini USB и един Mini HDMI. В ръководството за експлоатация на таблета се казва, че той може да бъде оборудван с две камери. Съдейки по наличието на четири сензорни бутона от дясната страна на екрана, MS-N0J1 работи под управлението не на Android 4.0, а на по-ранни версии на операционната система.


Размерите на MS-N0J1 са 245,9 х 192,7 х 11,2 милиметра, теглото му е 648 грама, а захранването на таблета се осъществява от двуклетъчна акумулаторна батерия с капацитет 3500 mAh. За съжаление, ориентировъчната цена и очакваната дата на поява на таблета в продажба засега не се съобщават, но сертифицирането от FCC е ясна индикация, че пазарният старт на устройството не е далеч във времето.