събота, 21 април 2012 г.

Вентилатори и въздушен поток


Перфектният въздушен поток!
Вътрешността на една РС кутия може да достигне изключително високи температури. За да се предотврати това повечето кутии използват системни вентилатори,които да движат въздуха вътре в кутията. За да постигнете идеалната вентилация,трябва да се комбинират както вкарващи въздух,така и изкарващи такъв вентилатори на специфични места в кутията.
Където е възможно един вкарващ и изкарващ вентилатор не трябва да бъдат поставяни точно един до друг. Ако два са поставени заедно, то изкарващия вентилатор ще избутва пресния въздух, който бива вкарван от вкарващия вентилатор. Ако ги поставите по този начин това ще доведе до абсолютно никаква промяна във вътрешната температура, а двата вентилатора взаимно ще се изключват. Най-подходящото място, на което може да се постави вкарващ вентилатор е ниско долу в предната част на кутията и на левия страничен панел близо до ЦПУто или графичния контролер. Процесорът по принцип е най-горещата част във вашия компютър,освен ако нямате някоя по-нова и мощна карта от последно поколение. И в двата случая е добра идея да поставите вентилатор срещу един от двата елемента, който да вкарва пресен студен въздух и по този начин да снижава температурата или на видео контролера или на процесора. Във всеки един компютър винаги има един изкарващ вентилатор и това е този на захранващия блок. ПСУто също е предвидено да изкарва горещия въздух от кутията, но голяма част от повечето захранвания не могат успешно да се справят с тази задача. Дори и захранвания,които разполагат с мощен 120мм вентилатор до известна степен не могат напълно да понижат вътрешните температури. Най-доброто място, където можете да добавите изкарващ вентилатор е това на задния панел на кутията. Там е мястото, където се събира голяма част от произвежданата от компонентите топлина и е най-добре тя да бъде изкарвана извън кутията. Друго добро място, където можете да поставите изкарващ вентилатор е на покрива на кутията. Подобен вентилатор на това място е известен също и с името изсмукваща дупка (blow whole). Топлината по принцип се издига нагоре, а това позволява тя буквално да бъде издухана извън кутията,благодарение на този тип вентилатор. Подобни конструкции могат доста ефективно да разсеят или премахнат до голяма степен от вътрешната температура във всяка една кутия. Най-доброто място да поставите тази изсмукваща дупка е точно до захранването на горния капак на кутията. Ако е точно над захранването тя единствено ще засмуква въздуха, който е над него в по-големите кутии или при по-малките ще изсмуква голяма част от въздуха, който трябва да излезе през вентилатора на захранването. Когато изрязвате подобна дупка се стремете да поставите дупката,така че захранването да не блокира достъпа на горещия въздух до нея. Поддържането на една кутия чиста отвътре винаги е добра идея. Ако имате прозорец на страничния капак няма нищо по-грозно от джунгла от най-различни жици. Така че подредете вашите кабели спрямо тяхното предназначение. Подреждайки ги,вие ще освободите повече пространство, в което да може въздухът спокойно да циркулира. В повечето случаи кабелите не могат напълно да блокират въздушния поток, но въпреки това се постарайте да ги подредите. Това определено ще се отрази с няколко градуса надолу, а и кутията ви ще изглежда доста по-добре.




Избор на ситемен вентилатор

Автор: Даниел Каракачанов a.k.a. Poseydon

По-надолу ще разгледам различни по размер, въздушен поток и ниво на шума вентилатори. Предполагам, че това би било в полза на доста от вас. Ако сте се спряли на възможността да охлаждате вашата кутия с вентилатори, то трябва да направите избор от широка гама вентилатори. На българския пазар вече за щастие на крайния потребител се предлагат много готови варианти, някои от които са на доста ниски цени, но други можете да закупите и на цени дори над 20лв за бройка. На пазара се предлагат вентилатори с размери 80мм, 92мм, 120мм. Те са най-подходящи за вашето бъдещо охлаждане, защото повечето кутии са снабдени с гнезда за 80мм вентилатори, по-малко за 92мм-ви и още по-малко за 120мм вентилатори, които са същински гиганти. Първо ще се спра на 80мм вентилатори, защото те са най-разпространени, а и повечето кутии спокойно имат поне 2, а дори 3 или 4 гнезда за такива вентилатори. Те обикновено се наричат от производителите системни вентилатори или още system fans. Тях можете да намерите в най-голяма гама.

80мм Вентилатори

Обикновено това са най-използваните вентилатори. Предлагат добър въздушен поток, който при някои специализирани модели може да достигне дори и до 80CFM, разбира се за сметка на шума. Повечето базови модели са с въздушен поток между 25 и 45 CFM, което ги прави подходящи както за системни вентилатори, така и като част от охлаждането на вашия процесор. Включването им към вашата система става посредством 3 pin конектор директно към дъното, но само ако имате свободно такова гнездо. Ако то липсва или е заето можете да ползвате преходник, който обикновено върви към комплекта. Това е т.н. молекс конектор. Той е един наистина многофункционален конектор и предлага +12в, +7в и +5в. Това ви дава свобода да направите вашето охлаждане не само ефективно, но и тихо.

1. 80мм вентилатор noname.
Това са вентилатори които не блестят с особени качества. Те предлагат средно качество, сравнително задоволителен въздушен поток, но понякога бързо се изхабяват поради липсата на лагери които биха могли да увеличат живота им, да намалят шума, но също така биха ги и оскъпили. Най-евтиният подобен вентилатор, на който аз съм попадал е с цена 1,5лв и се доставя в една съвсем проста опаковка без винтчета за закрепване и допълнителен молекс конектор. Обикновено те са изцяло черни и сравнително грозни. Въпреки това вие можете на доста ниска цена да си спретнете доста добро охлаждане на вашата кутия.

2. 80мм вентилатор BB и DBB.
Това са вентилатори, чийто живот е многократно по-дълъг от по-горните такива. Наличието на лагер или двоен лагер гарантира ниски нива на шума, висока произведителност, но също така и висока цена. Един от най-евтините такива вентилатори струва 5лв, а най-скъпите могат да достигнат и до 15лв. Съкращенията BB и DBB означават съответно Ball Bearing и Double Ball Bearing. Комплект от подобни вентилатори биха ви осигурили тишина, добра производителност, но според мен на прекалено висока цена.

3. 80мм вентилатор с ЛЕД или УВ корпус.
Тези вентилатори са предназначени за истинските модери. С тях човек може да придаде на кутията си не само красота, но също така би могъл да впечатли роднини и приятели. Подобни вентилатори практически по нищо не се различават от по-горните изброени, но разликата е в тяхния корпус. ЛЕД вентилаторите са снабдени или с 3 или с 4 светодиода които светят в червена, синя, зелена светлина. Някои модели използват доста силни светодиоди и по този начин с един или два вентилатора цялата ви кутия може да бъде осветена в приятна червена, синя или зелена светлина. Такива вентилатори могат да струват между 8 и 16лв. Вентилаторите с УВ корпус предлагат нещо по-различно. Те са добра инвестиция ако имате на разположени в кутията ви или студен катод познат още като Неон или УВ такъв. Тези вентилатори са предназначени да работят с УВ лампа, която разпръсквайки УВ лъчи предизвиква УВ корпуса на внетилатора да свети. Всъщност правилният израз е реагира на УВ светлина. Тази комбинация е много добра, но тя може да се получи с обикновен студен катод в син цвят. Едни от най-добрите УВ реагиращи вентилатори са тези на Вантек. Те предлагат добър въздушен поток, ниско ниво на шума, а и цената им е много добра-само 4лв за брой.

4. Други 80мм вентилатори.
Има и други видове 80мм вентилатори. Тяхният корпус е изработен изцяло от алумний, но за съжаление перката не е. Марката Титан предлага подобни модели. Хубавото при тях е, че са солидни и доста масивни което ги прави подходящи не само за ЛЕД модване, но и за по-сериозни условия. На пазара в момента се предлагат и някои други модели които не са предназначени за кутията ви, но някои модери успешно ги използват. Те имат убийствен CFM, но също така при наличието на 2 или 3 ще имате възможността да се наслаждавате на частно летище директно във вашия дом или офис. Един подобен модел е Вантек Торнадо. Той се предлага не само в 80мм вариант, но също и в 92мм. При първия характеристиките са повече от впечатляващи и спокойно той би могъл да се бори с едни от ниските 120мм модели, въпреки това нивото на шум е потресаващо високо—цели 52dB. Цената разбира се никак не е привлекателна. Вие можете да се сдобиете с подбно чудо на техниката само за 19лв, но пък ви гарантирам, че емоциите ще са незабравими.


92мм Вентилатори

Те са доста слабо разпростаранени на нашия пазар също като 70мм, доста трудно можете да си намерите модел който да ви удовлетворява. Много малко кутии идват със стандартни гнезда за 92мм вентилатори, но дори и да имате такава кутия не се плашете, че няма да намерите. Изборът не е толкова голям, но пък го има. Балансът между CFM, dB и цена при тях не е особено добър, както и при 70мм им събратя. Каквото и да правите аз лично не ви препоръчвам да се спирате на тях.


120мм Вентилатори

Това са едни от най-любимите ми. За мен те са като някой американски V12 двигател. Само един поглед е достатъчен, за да забележи човек, че предлагат всичко от което един потребител има нужда. Балансът между CFM, dB и цена е повече от добър, но за съжаление голяма част от РС кутиите са стандартно екипирани с гнезда за 80мм и, поради липсата на пространство, инсталирането на такъв гигант понякога е повече от невъзможно. Все пак има и РС кутии които предлагат възможност за инсталиране на такъв вентилатор на техния заден панел, но те са доста скъпи и са повече маркови модели. Въздушния поток при подобни вентилатори започва от 75 нагоре и то при доста ниски обороти. При около 2200 оборота един 120мм вентилатор може да достигне и до 85-95 CFM което е впечатляващо. Наличието на BB и DBB ги прави тихи и производителни.

1. 120мм вентилатори noname
Ами те не са точно noname имат си разбира се производител и модел, но просто са си един базов модел. С черен корпус и перка те не са особено красиви. Въпреки това са идеални за сериозни РС системи които имат нужда от добро и надеждно охлаждане. Обикновено те идват с 4 закрепващи винта и молекс преходник. Цените им варират от 9лв до 20лв и нагоре за по-марковите модели.

2. 120мм вентилатори ЛЕД
Те притежават не повече от 3 светодиода и са подобни по ефект на техните по-малки събратя-80мм вентилатори. Основно на БГ пазара са познати моделите на TT Thunder blade които се предлагат на изключително ниски цени—13лв-- и са дости тихи. Водят се 21-23dB при 75-80CFM и около 2100-2200 оборота. Моделите се произвеждат с 3 различни цвята светодиоди и разбира се прозрачен корпус. Ефекта е доста добър и най-горещо ги препоръчвам на хора които искат да имат сериозно охлаждане на ниска цена, но нямат пари за водно.


Заключение.

Какъвто и вентилатор да изберете е най-добре да го съобразите с вашата машина и вътрешните температури на кутията. Ако сте с АМД процесор и графична карта от ново поколение, може би да влагате пари в "перки" не е най-добрият избор за вас. Лично бих препоръчал да изберете водното охлаждане, което би ви спестило доста главоболия в буквалния смисъл. Важен фактор е да забележите параметрите на вентилатора и дали те ви удовлетворяват. Всичко друго е лесно. Надявам се, че с тази малка статия съм ви помогнал поне малко в избора ви на подходящ системен вентилатор.Поздрави и Успехи!

Допустими температури !

При АМД К7 фамилията критичните температури започват над 65-70 градуса!До 65 градуса всичко е в нормата, но е хубаво да подобрите въздушните потоци или да смените термопастата, която свързва процесора с охладителя!(при Бартън ядрата тази температура е с 2-3С по-ниска!)
При АМД К8 фамилията тази критична температура пада до 55C поради по-особената архитектура.

Интел P4 процесорите държат сравнително високи критични температури, като едва ли ще имате проблем до 75C.Това се отнася за по-старите процесори.При по-новите тази температура пада с 5-10C

При видеокартите критичните температури са около 75C!Повечето от съвремените чипове често стигат подобни температури, но ако няма забиване или рестарт под товар, значи всичко е нормално.

Дънните платки(северен/южен мост) не бива да надхвърлят 50C.По-високи температури водят до нестабилност на системата и до рестарти/сини екрани!

Температурата на хардовете трябва да е до 40-45C.По-високи температури водят до гърмене на електрониката или поява на лоши сектори по диска.Особено при Макстор е препоръчително използването на охладител за самия хард!

При клок критичните температури значително падат, така че клоквайте с подходящо охлаждане за целта!
Всички температури, които съм посочил са валидни при пълно натоварване поне 30минути!
Ако някой иска да допълни нещо, моля да коментира ! Благодаря !

Raspberry Pi - мини компютър на цени от 25 долара


Официална страница: Raspberry Pi

Какво е това?
Миниятюрен компютър с размерите на дебитна карта, чиято основна цел е да е максимално евтин и в същото време функционален.

Каква е цената?
25 долара за модел А и 35 долара за модел B.

Какво има в него?
128/256 MB RAM (за двете различни модификации), Broadcom BCM 2835 700 MHz ARM процесор, HDMI изход, LAN, USB 2.0 и др. Захранва се чрез microUSB.

Каква памет има?
Няма собствена памет, за целта се ползва SD слот.

Какви ОС може да се ползват?
Предимно Linux дистрибуции. На сайта има специално пригоден Debian, а и други може да се използват. (Не мога да открия в момента списъка).

Възможностите му?
Да кажем като по-популярните смартфони. Според производителите ще е възможно да се подкара 1080p виде без проблем, но дори да има със 720p със сигурност няма да има проблем. Повече във FAQ секцията на официалният сайт.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Какво да правим когато не стартира компютъра?

Целта на този материал е да ви представи пътища и начини за лекуване на компютъра в домашни условия. Постарал съм се да представя информацията в максимално нетехнически и разбираем вид. Съответно умишлено някои неща са неточно поднесени, с цел да бъдат по-добре разбрани. Има незасегнати аспекти като перфектно работеща система с +13 волта вместо +12 и други подобни частни случаи.
Неправилното изпълнение на съвети от тази статия може да доведе до сериозни последици.  Всичко,което правите е на ваша отговорност!

Компютъра може да спре да работи по няколко основни причини с общ знаменател - електричество. Гръмнало захранване, гръмнала мрежова карта, гръмнала видеокарта.

Как да предпазим захранването си? 



Публикувано изображение Публикувано изображение
Минимума е защитен разклонител.
Ако искате,когато мигне тока или спре за минута да не спира компютъра,минавате на UPS - това е защитен разклонител + батерия. Стандартно ниският клас UPS са проектирани да дадат 5-15 минути живот на компютъра на батерия, с цел да се запишат файловете,с които се работи и да се изключи по безопасен начин.
Публикувано изображение
Регулатор на напрежението - тази кутийка представлява трансформатор,който се грижи да подава стабилно напрежение 220/230/240 волта по желание, като входящото може да е приблизително и според модела в рамките на 160-280 волта. Изключително удобен и полезен уред за вили, села и всички места,където енергото взема пари, а доставя "нещо". 

Как да предпазим видеокартата си?
Предпазваме монитора. Включваме го заедно със захранването в защитено гнездо. Качествено изгорял от токов удар монитор може смело да я отнесе със себе си.

Как да предпазим мрежовата си карта?
Като за начало се слага външна мрежова карта. Защо? Защото,когато изгори тя вероятността да вземе и дънната платка със себе си е минимална. А цената на една мрежова карта е 10-15лв. Докато вградената мрежова карта в добрият случай ще изгори и дънната платка ще работи, а в лошият няма да работят и двете. В такъв случай гаранция се отказва, тъй като дънната платка е използвана "неправилно". Все едно да пуснете 220 волта на телефона си и да си търсите гаранцията в последствие.


Как гори мрежова карта?
Лесно. Доставчикът на интернет има грижата това да се случва, с цел да намира занимание на абонатите си. При токов удар на устройството на доставчика,той идва към компютъра ви. Това устройство в повечето случай е суитч(комутатор), често неправилно бъркано с хъб и рутер.
Някои модели разклонители и UPS имат и защита за мрежова карта. Ако е налична е препоръчително да се използва.
------------------
Полезна информация:
 На различните дъна разположението на компонентите може да се различава малко. Целта е да знаете какво да търсите.

Публикувано изображение Публикувано изображение



1. Тук се включват бутоните за вкл/изкл и рестарт, лампичките за твърдия диск и тази,която показва,че компютъра работи. И най-важното: пищялката, pc speaker.
Какво прави пищялката? Пищи. Нека оставим настрана значението на различните звукови кодове.Пищи ли по начин,който не сте чували преди-има проблем. Обикновено са поредица от къси и дълги звуци, понякога е непрекъснат, а някои дъна обичат да свирят мелодии.
2. Батерийка. Служи за запазване на настройките на BIOS,когато няма ток. Да не се чете "когато компютъра е спрян", това е голяма грешка, защото тогава също се подава напрежение.


3. Слотове за РАМ памет. Всеки слот има жлеб,който прави обратното поставяне на платката невъзможно.Също така при различните видове РАМ памет SD, DDR 1, 2, 3 жлеба е на различно място,тъй като поставянето на друг стандарт памет е фатално за системата. Задължително преди поставяне се гледа правилната ориентация на платката памет. Изваждането от слота е лесно - щракат се щипките настрани и се издърпва плочката. Поставянето може да стане по два начина:
- Платката се поставя в слота като симетрично се натиска с пръсти отгоре в двата края и заедно се щракват палците на слота.
- Първо се натиска и защипва единият край, а след това другият. 
SD РАМ,която не е показана на снимката има два жлеба.

Публикувано изображение


4. ATX захранващ конектор. Необходим,за да работи компютъра. Може да се постави по един начин само.
5. Конектор за вентилатора на процесора. 
6. Захранващ конектор за процесора. Без него компютъра няма да работи, но вентилаторите ще се въртят.
Синият слот по средата на дънната платка е за видеокартата.

Ако разполагате с мултицет или волтметър сега е момента да го извадите.Когато захранването е включено в контакта, но компютъра не работи трябва да имате +5 волта на виолетовата и зелената жички. Т.е. черната сонда се бучва на който и да е черен кабел, а червената на виолетово и зелено след това. Мерим право напрежение! След това,когато пуснете компютъра и се въртят вентилаторите можете да измерите и другите цветове,които ни вълнуват: на жълто се очакват +12 волта, на червено +5 волта, на оранжево +3.3 волта. +/- разлики над 5% са нежелателни, дори могат да бъдат смъртоносни за някои компоненти. За да получите достоверна информация е препоръчително да мерите,когато са включени  всички компоненти. BIOS също показва тези напрежения, но точността там обикновено е в границите на научната фантастика.

В случай че имате съвместими, работещи компоненти можете да ги вкарате в играта на точка 13 от последващото упътване. Така ще бъдете сигурни кой компонент е загинал.

Преди да започнете огледайте дънната платка, видеокартата и захранването за надути кондензатори. Мисли в насока "едвам се е надул, нищо му няма" са изключително вредни, особено за нетренираното око. Нагледен пример с "едвам" надут кондензатор: 
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

"Нормално" надути и изтекли кондензатори:


Публикувано изображениеПубликувано изображение







Нека разгледаме ситуацията "Компютърът не работи, няма картина"

С два под-варианта:
- вентилатори не се въртят;
- вентилаторите се въртят.

Натиснали сте бутона за включване и нищо не се случва.
1) Проверявате захранващия кабел и положението на on/off бутона на гърба на компютъра,ако има такъв.
2) Махате страничният капак на кутията.
Публикувано изображение
3) Целта на упражнението е да изключите всички кабели на захранването от компютъра. Захранване се нарича металната кутийка в горният ляв ъгъл на снимката с надпис "Antec" на нея и много кабели. Вероятно ще има разлики с вашето, примерно вентилаторът няма да е отдолу, а отзад до буксата за захранващия кабел. Ако имате притеснения за буксите разгледайте темата за монтаж на захранване линкче.
4) Разкачили сте всички захранващи кабели от компонентите. За разнообразие включвате захранващ кабел на оптичното устройство, така ако захранването работи, но вентилатора му е спрял ще знаем по мигащата лампичка. Потвърждавате,че захранващият кабел е включен и че бутона On/off е в позиция on,ако го има.Хващате смело широката бяла букса, номер 4 на горната снимка. С кламерче, пинсета или каквото се сетите окъсявате зелената жичка,с която и  да е черна. Ако захранването работи лампичката на оптичното устройство ще започне да свети, а вентилаторът да се върти ако работи. Ако работи,продължавате към следващата точка, ако не бегом към точка 15
5) Ако вентилаторът не е сработил е задължително да се смени. За времевата рамка на сегашното упражнение не е фатално ако не работи, но при работа над половин час захранването вероятно ще изгори.
6) Заемате се с ресет на BIOS. Много герои са загинали безславно на този етап, а всъщност е доста лесно. Махате батерийката на дънната платка(номер 2) и окъсяваме с нещо контактите на гнездото й за 30 секунди. Не бързайте да я върнете на мястото й, нека си стои настрана.
7) Закачаме обратно кабелите 4 и 6 от снимката. Останалите кабели можете да ги закачите. Аз предпочитам да не го правя и разкачам от дънната платка всички интерфейсни кабели.
Публикувано изображение
Червените кръгчета показват SATA и ATA интерфейсни кабели. Също така,за някои може да бъде интересно да видят кутия с долу стоящо захранване.
8) Включваме компютъра. Ако всичко е наред той стартира и след няколко секунди изписва някакви странни неща с бели букви на черен фон. Казва,че няма от къде да зареди. Нормално, нали му разкачихте периферията. Спирате го от захранващия кабел. Закачате си обратно батерийката и всички кабелчета и кабелченца, включвате го и забравяме случилото се. 
Какъв беше проблемът? Забил BIOS.
9) Днес не ви върви и компютърът все още е в почивка. Дърпате захранващият кабел и демонтирате РАМ паметта и видеокартата ако е външна. Изваждате батерийката и пак окъсявате контактите на цокъла й. Изключвате твърди дискове, оптично у-во, флопи, допълнителни платки - тунер, мрежова карта, нещо друго.Издърпват се кабела за интернет и всичко останало,освен клавиатурата.
10) Закачате захранването и натискаме бутона за включване. Ако има монтирана пищялка, вероятно ще ви надуе главата. В името на качествената музика изтрайвате 15-20 секунди и дърпате кабела. 
11) Монтираме обратно видеокартата и една плочка РАМ памет.
12) Точка 10) с надежда за картина. Включихте интерфейсният кабел на монитора, нали?
13) Ако имате повече от една плочка РАМ памет може да опитате с различни плочки.
14) Ако все още няма картина,разкачате всичко от дънната платка,без процесора и охлаждането му. Изваждате я от кутията. Поставяте я на електроНЕпроводима повърхност, картон примерно. Оставяте я да си почине няколко часа. След това обратно на точка 11.
15) Ако сте стигнали до тук значи сте за сервиз. Виновника е някой от следните: захранване, дънна платка, РАМ памет, видеокарта. Това са компоненти,от които едва ли имате допълнителни бройки вкъщи,за да пробвате със смяна. 

Президентът Росен Плевнелиев откри високотехнологичен Команден център на Хюлет-Пакард в България



Днес г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България откри Команден център на Хюлет-Пакард за наблюдение и управление на критични технологични процеси. Центърът е втори по рода си в света, който Хюлет-Пакард създава и е уникален както заради върховите технологии внедрени в него, така и заради факта, че висококвалифицирани български специалисти ще управляват протичането на технологични процеси, критични за работата на глобални предприятия във финансовата сфера, индустрията и телекомуникациите. Центърът е с капацитет от 150 работни места.
В официалното откриване на Командния център участваха още г-н Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Н.пр. Джеймс Уорлик, посланик на Съединените щати в България, г-н Лудгер Ролман, вицепрезидент „Отдалечени услуги” в Хюлет-Пакард, г-жа Саша Безуханова, директор „Публична администрация” за Развиващите се пазари в Хюлет-Пакард, г-н Ираван Хира, Генерален директор на Хюлет-Пакард България и г-н Преслав Павлов, директор „Отдалечени услуги” в Глобалния център за отдалечени услуги на Хюлет–Пакард в страната ни.
„Това е поредната стратегическа инвестиция на Хюлет-Пакард в България – акт на доверие в таланта на българските ИТ специалисти и признание за държавата като надеждна инвестиционна дестинация, с ясна политика за развитие на иновациите”, заяви г-н Лудгер Ролман, вицепрезидент на направление „Отдалечени услуги” в компанията.
Командният център на Хюлет-Пакард в България е уникално съоръжение, което гарантира по-добро вземане на решения при управлението на критичните технологични процеси на клиентите на компанията. Центърът е оборудван с най-съвременни хардуерни и софтуерни технологии, за да анализира и обобщава данни и да обменя информация в реално време с останалите центрове на Хюлет-Пакард в света. Той също така осигурява по-добро наблюдение на Хюлет-Пакард върху ИТ средите на клиентите и дава възможност за проактивно разрешаване на възникнали проблеми.
В рамките на Командния център данните се управляват с помощта на най-съвременни цифрови дисплеи, видео стени и прожекционни системи. В тях е внедрен HP “Photon Engine” специален софтуер, който позволява изображенията от всички проектори да се съчетаят в един цял екран. Главният дисплей се контролира основно от сензорен контролен панел или от системно-разрешен сензорен смарт телефон.
Авангардни системи за видеоконферентна връзка улесняват взаимодействията с клиенти от цял свят. Специално проектирана за целта зона за дискусии разполага с цяла стена, която онагледява данните, които са от жизненоважно значение за управлението на критични технологични процеси.
„Командният център разширява възможностите на Хюлет-Пакард да партнира на компаниите и институциите да се развиват, да са гъвкави и да стават все по-иновативни”, каза г-н Преслав Павлов, директор „Отдалечени услуги” в Глобалния център за отдалечени услуги на компанията в България.
Глобалният център за отдалечени услуги в България е един от шестте хъба на Хюлет-Пакард, които предоставят на корпоративните клиенти в цял свят пълното портфолио от услуги на компанията в областите на софтуерните приложения, ИТ инфраструктурата и услугите свързани с бизнес процеси.
За HP
HP създава нови възможности технологиите да имат значително въздействие върху бизнеса, правителствата и обществото. Най-голямата технологична компания в света предлага портфолио, което включва принтери, персонални компютри, софтуер, услуги и инфраструктура, за да разреши проблемите на клиентите си. Повече информация за HP (NYSE: HPQ) можете да намерите на www.hp.com/bg

Canon представи новата Cinema EOS System



Камерата е проектирана да задоволи и най-високите изисквания на киноиндустрията
Canon Bulgaria презентира за пръв път в България Cinema EOS System. На 18 април в клуб „Студио 5”, НДК, бяха представени новите професионални цифрови видеокамери със сменяем обектив – EOS C300 и EOS C300PL, оборудвани със Super 35mm еквивалентен CMOS сензор, готови да задоволят и най-високите изисквания на днешната киноиндустрия.
Освен специално подготвените презентации гостите на събитието получиха уникалния шанс да се запознаят на живо с EOS C300 и EOS C300 PL и дори сами да заснемат няколко тест кадъра. На представянето присъстваха оператори и фоторепортери, представители на медиите, както и специални гости, които проявиха сериозен интерес към иновативната серия камери.
Вечерта откри Борис Трифонов (представител на Canon), който представи изключителните възможности на новите камери и анонсира пускането на EOS 1D C, нов цифров огледално-рефлексен фотоапарат, който разполага с 35mm пълноформатен CMOS сензор, поддържащ запис на 4K видео. Обявена бе и разработката на следващото поколение камери от серия Canon Cinema – EOS C500, както и на четири нови 4K кинообектива. Темелко Темелков демонстрира на публиката свой клип, специално заснет с новата серия Canon Cinema EOS.
Оживена дискусия предизвикаха показаните от оператора Андрей Рашев сурови и необработени кадри, направени като тест за качеството на камерата. Тестовете са проведени при дневни и нощни условия и ниска осветеност. Кадрите породиха голям интерес сред аудиторията, както и дискусия относно качествата на камерата.
Новата камера е с изключителни възможности при слаба осветеност и невероятен динамичен обхват, висока мобилност и възможност за надграждане. Системата Canon EOS предлага съвместимост с широкия спектър на високопроизводителните EF обективи на Canon и предоставя на операторите безпрецедентни творчески възможности.
Новата система EOS Cinema въвежда седем нови модела 4K кинообективи: два вариообектива, покриващи широк диапазон на увеличение от 14,5 мм до 300 мм, предлагащи се в EF и PL вариант, и три с постоянно фокусно разстояние и EF захващане, съвместими и с огледално-рефлексните фотоапарати с пълноформатен сензор от серията EOS.
За Canon Europe
Canon Europe е регионалният представител на Canon Inc. в Европа, който осъществява и отговаря за продажбите и маркетинговата политика на корпорацията в региона, оперира в 120 страни и има над 11 000 служители в цяла Европа, Близкия изток и Африка (EMEA). Canon Inc. е основана през 1937 г. с първоначална цел да създаде най-добрия потребителски фотоапарат. От тогава до днес непресъхващата страст на Canon към „силата на изображението“ е допринесла за развитието на съвременните високи технологии и на много други области и е превърнала компанията в световен лидер във фотографските и копирните технологии както сред крайните потребители, така и сред бизнес клиентите. Портфолиото на компанията включва продукти, които варират от цифрови компактни и огледално-рефлексни фотоапарати, през телеобективи и преносими рентгенови апарати до мултифункционални устройства и печатащи решения за производството, както и множество допълнителни услуги и решения от Canon. Canon непрекъснато инвестира голяма част от своите средства в R & D – научни изследвания и разработки, за да осигури най-качествените и иновативни продукти и услуги на пазара и да удовлетвори творческите потребности на всички свои клиенти. Технологиите на Canon позволяват на всеки клиент – от любителите фотографи до професионалните компании за печат – да удовлетвори собствените си потребности и страстта към изображенията. Canon вярва, че грижата за интересите на цялото общество и опазването на околната среда са неразделна част от добрите бизнес практики. Това Canon е въплътила в своята корпоративна философия Kyosei: „За да живеем и работим заедно за общото благо“.

Анонимните стартираха собствен уебсайт за споделяне на кодове


Хакерската група Анонимните стартира собствен уебсайт за споделяне на данни на име AnonPaste. В него членовете на движението ще могат да публикуват кодове или друга информация, която по никакъв начин няма да бъде цензурирана или променяна от модераторите на сайта. Освен това, всеки потребител ще има възможността да постави времева рамка на публикацията. След като определеното време изтече, въпросната информация ще бъде премахната от сайта.

Поддръжката на сайта ще бъде финансирана от доброволци. Анонимните обявиха, че приемат дарения през услуги като WePay или BitCoins. Те, също така, поясниха, че сървърите, които поддържат сайта, няма да имат достъп до публикуваната информация, благодарение на софтуера за кодиране на данни ZeroBin. Създателят на този софтуер Себастиян Соваж, все пак, подчертава, че ZeroBin не може да предпази потребителите от евентуални Javascript атаки.

AnonPaste вероятно е замислен като алтернатива на друг популярен сайт за споделяне на кодове - Pastebin. Въпреки популярността си, обаче, Pastebin наскоро претърпя няколко DDOS атаки, в една от които бяха поразени над 20 хиляди IP адреса. Освен това, модераторите на Pastebin, за разлика от Анонимните, от време на време си позволяват да променят или премахват съдържание, за да предотвратят публикуването на ценна информация като лични данни, данни от кредитни и дебитни карти или просто нелегално съдържание като детска порнография, например.

Собственикът на Pastebin Жерон Вадер обяви пред медиите, че не се страхува особено за сайта си. Според него, AnonPaste ще привлече хората, които споделят нелегална информация, което е добре дошло за собствения му уебсайт. Въпреки това, той предупреждава, че никой не трябва да има вяра на сайт, който дори не може да изтрие информацията, публикувана в него.

Gigabyte готви GeForce GTX 680 SuperOverclock с охладител WindForce 5X


Необичайна видеокарта подготвя Gigabyte Technology. Разработчиците възнамеряват в близко бъдеще да представят видеокартата Gigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock, която ще бъде предназначена за взискателните геймъри, овърклокърите и ентусиастите от компютърния свят.


Един от основните акценти в бъдещия 3D-ускорител на Gigabyte е напълно новата охладителна система, която се нарича WindForce 5X. Ако се вгледате внимателно в снимките може да забележите, че този охладител е оборудван с пет 40-милиметрови вентилатора. Ако не се лъжем, такъв охладител до сега не е използван във видеокарта.



Другата отличителна черта на WindForce 5X е, че всичките пет вентилатора са разположени перпендикулярно на равнината на печатната платка в GeForce GTX 680 SuperOverclock. Обикновено, вентилаторите се поставят паралелно на радиатора и съответно на печатната платка. 



Що се отнася до самата видеокарта Gigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock, източници от индустрията твърдят, че честотите на ядрото и паметта са "агресивни" без да се посочват конкретни стойности, както и модификация на платката. Освен това трябва да сме наясно, че при поставянето на ускорителя в компютърната система, той заема най-малко три разширителни слота от дъното. Конкретна информация, кога графичният ускорител ще бъде пуснат в продажба и на каква цена все още няма.