събота, 21 април 2012 г.

Какво да правим когато не стартира компютъра?

Целта на този материал е да ви представи пътища и начини за лекуване на компютъра в домашни условия. Постарал съм се да представя информацията в максимално нетехнически и разбираем вид. Съответно умишлено някои неща са неточно поднесени, с цел да бъдат по-добре разбрани. Има незасегнати аспекти като перфектно работеща система с +13 волта вместо +12 и други подобни частни случаи.
Неправилното изпълнение на съвети от тази статия може да доведе до сериозни последици.  Всичко,което правите е на ваша отговорност!

Компютъра може да спре да работи по няколко основни причини с общ знаменател - електричество. Гръмнало захранване, гръмнала мрежова карта, гръмнала видеокарта.

Как да предпазим захранването си? 



Публикувано изображение Публикувано изображение
Минимума е защитен разклонител.
Ако искате,когато мигне тока или спре за минута да не спира компютъра,минавате на UPS - това е защитен разклонител + батерия. Стандартно ниският клас UPS са проектирани да дадат 5-15 минути живот на компютъра на батерия, с цел да се запишат файловете,с които се работи и да се изключи по безопасен начин.
Публикувано изображение
Регулатор на напрежението - тази кутийка представлява трансформатор,който се грижи да подава стабилно напрежение 220/230/240 волта по желание, като входящото може да е приблизително и според модела в рамките на 160-280 волта. Изключително удобен и полезен уред за вили, села и всички места,където енергото взема пари, а доставя "нещо". 

Как да предпазим видеокартата си?
Предпазваме монитора. Включваме го заедно със захранването в защитено гнездо. Качествено изгорял от токов удар монитор може смело да я отнесе със себе си.

Как да предпазим мрежовата си карта?
Като за начало се слага външна мрежова карта. Защо? Защото,когато изгори тя вероятността да вземе и дънната платка със себе си е минимална. А цената на една мрежова карта е 10-15лв. Докато вградената мрежова карта в добрият случай ще изгори и дънната платка ще работи, а в лошият няма да работят и двете. В такъв случай гаранция се отказва, тъй като дънната платка е използвана "неправилно". Все едно да пуснете 220 волта на телефона си и да си търсите гаранцията в последствие.


Как гори мрежова карта?
Лесно. Доставчикът на интернет има грижата това да се случва, с цел да намира занимание на абонатите си. При токов удар на устройството на доставчика,той идва към компютъра ви. Това устройство в повечето случай е суитч(комутатор), често неправилно бъркано с хъб и рутер.
Някои модели разклонители и UPS имат и защита за мрежова карта. Ако е налична е препоръчително да се използва.
------------------
Полезна информация:
 На различните дъна разположението на компонентите може да се различава малко. Целта е да знаете какво да търсите.

Публикувано изображение Публикувано изображение



1. Тук се включват бутоните за вкл/изкл и рестарт, лампичките за твърдия диск и тази,която показва,че компютъра работи. И най-важното: пищялката, pc speaker.
Какво прави пищялката? Пищи. Нека оставим настрана значението на различните звукови кодове.Пищи ли по начин,който не сте чували преди-има проблем. Обикновено са поредица от къси и дълги звуци, понякога е непрекъснат, а някои дъна обичат да свирят мелодии.
2. Батерийка. Служи за запазване на настройките на BIOS,когато няма ток. Да не се чете "когато компютъра е спрян", това е голяма грешка, защото тогава също се подава напрежение.


3. Слотове за РАМ памет. Всеки слот има жлеб,който прави обратното поставяне на платката невъзможно.Също така при различните видове РАМ памет SD, DDR 1, 2, 3 жлеба е на различно място,тъй като поставянето на друг стандарт памет е фатално за системата. Задължително преди поставяне се гледа правилната ориентация на платката памет. Изваждането от слота е лесно - щракат се щипките настрани и се издърпва плочката. Поставянето може да стане по два начина:
- Платката се поставя в слота като симетрично се натиска с пръсти отгоре в двата края и заедно се щракват палците на слота.
- Първо се натиска и защипва единият край, а след това другият. 
SD РАМ,която не е показана на снимката има два жлеба.

Публикувано изображение


4. ATX захранващ конектор. Необходим,за да работи компютъра. Може да се постави по един начин само.
5. Конектор за вентилатора на процесора. 
6. Захранващ конектор за процесора. Без него компютъра няма да работи, но вентилаторите ще се въртят.
Синият слот по средата на дънната платка е за видеокартата.

Ако разполагате с мултицет или волтметър сега е момента да го извадите.Когато захранването е включено в контакта, но компютъра не работи трябва да имате +5 волта на виолетовата и зелената жички. Т.е. черната сонда се бучва на който и да е черен кабел, а червената на виолетово и зелено след това. Мерим право напрежение! След това,когато пуснете компютъра и се въртят вентилаторите можете да измерите и другите цветове,които ни вълнуват: на жълто се очакват +12 волта, на червено +5 волта, на оранжево +3.3 волта. +/- разлики над 5% са нежелателни, дори могат да бъдат смъртоносни за някои компоненти. За да получите достоверна информация е препоръчително да мерите,когато са включени  всички компоненти. BIOS също показва тези напрежения, но точността там обикновено е в границите на научната фантастика.

В случай че имате съвместими, работещи компоненти можете да ги вкарате в играта на точка 13 от последващото упътване. Така ще бъдете сигурни кой компонент е загинал.

Преди да започнете огледайте дънната платка, видеокартата и захранването за надути кондензатори. Мисли в насока "едвам се е надул, нищо му няма" са изключително вредни, особено за нетренираното око. Нагледен пример с "едвам" надут кондензатор: 
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

"Нормално" надути и изтекли кондензатори:


Публикувано изображениеПубликувано изображение







Нека разгледаме ситуацията "Компютърът не работи, няма картина"

С два под-варианта:
- вентилатори не се въртят;
- вентилаторите се въртят.

Натиснали сте бутона за включване и нищо не се случва.
1) Проверявате захранващия кабел и положението на on/off бутона на гърба на компютъра,ако има такъв.
2) Махате страничният капак на кутията.
Публикувано изображение
3) Целта на упражнението е да изключите всички кабели на захранването от компютъра. Захранване се нарича металната кутийка в горният ляв ъгъл на снимката с надпис "Antec" на нея и много кабели. Вероятно ще има разлики с вашето, примерно вентилаторът няма да е отдолу, а отзад до буксата за захранващия кабел. Ако имате притеснения за буксите разгледайте темата за монтаж на захранване линкче.
4) Разкачили сте всички захранващи кабели от компонентите. За разнообразие включвате захранващ кабел на оптичното устройство, така ако захранването работи, но вентилатора му е спрял ще знаем по мигащата лампичка. Потвърждавате,че захранващият кабел е включен и че бутона On/off е в позиция on,ако го има.Хващате смело широката бяла букса, номер 4 на горната снимка. С кламерче, пинсета или каквото се сетите окъсявате зелената жичка,с която и  да е черна. Ако захранването работи лампичката на оптичното устройство ще започне да свети, а вентилаторът да се върти ако работи. Ако работи,продължавате към следващата точка, ако не бегом към точка 15
5) Ако вентилаторът не е сработил е задължително да се смени. За времевата рамка на сегашното упражнение не е фатално ако не работи, но при работа над половин час захранването вероятно ще изгори.
6) Заемате се с ресет на BIOS. Много герои са загинали безславно на този етап, а всъщност е доста лесно. Махате батерийката на дънната платка(номер 2) и окъсяваме с нещо контактите на гнездото й за 30 секунди. Не бързайте да я върнете на мястото й, нека си стои настрана.
7) Закачаме обратно кабелите 4 и 6 от снимката. Останалите кабели можете да ги закачите. Аз предпочитам да не го правя и разкачам от дънната платка всички интерфейсни кабели.
Публикувано изображение
Червените кръгчета показват SATA и ATA интерфейсни кабели. Също така,за някои може да бъде интересно да видят кутия с долу стоящо захранване.
8) Включваме компютъра. Ако всичко е наред той стартира и след няколко секунди изписва някакви странни неща с бели букви на черен фон. Казва,че няма от къде да зареди. Нормално, нали му разкачихте периферията. Спирате го от захранващия кабел. Закачате си обратно батерийката и всички кабелчета и кабелченца, включвате го и забравяме случилото се. 
Какъв беше проблемът? Забил BIOS.
9) Днес не ви върви и компютърът все още е в почивка. Дърпате захранващият кабел и демонтирате РАМ паметта и видеокартата ако е външна. Изваждате батерийката и пак окъсявате контактите на цокъла й. Изключвате твърди дискове, оптично у-во, флопи, допълнителни платки - тунер, мрежова карта, нещо друго.Издърпват се кабела за интернет и всичко останало,освен клавиатурата.
10) Закачате захранването и натискаме бутона за включване. Ако има монтирана пищялка, вероятно ще ви надуе главата. В името на качествената музика изтрайвате 15-20 секунди и дърпате кабела. 
11) Монтираме обратно видеокартата и една плочка РАМ памет.
12) Точка 10) с надежда за картина. Включихте интерфейсният кабел на монитора, нали?
13) Ако имате повече от една плочка РАМ памет може да опитате с различни плочки.
14) Ако все още няма картина,разкачате всичко от дънната платка,без процесора и охлаждането му. Изваждате я от кутията. Поставяте я на електроНЕпроводима повърхност, картон примерно. Оставяте я да си почине няколко часа. След това обратно на точка 11.
15) Ако сте стигнали до тук значи сте за сервиз. Виновника е някой от следните: захранване, дънна платка, РАМ памет, видеокарта. Това са компоненти,от които едва ли имате допълнителни бройки вкъщи,за да пробвате със смяна. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар